مسیر شغلی و تحصیلی مارکتینگ
بعد از اینکه متوجه شدید مارکتینگ چیست؟ اکنون نوبت به بررسی جزئیات بیشتری از مسیر شغلی و تحصیلی بازاریابی میرسد. برای موفقیت در گروه شغلی بازاریابی بهتر است از راه تحصیلات رسمی و دانشگاهی وارد شوید. تحصیل در یکی از زمینههای مدیریت کسبوکار یا گذراندن دورههای آموزشی در مهارتهای مرتبط با آن روی میانگین حقوق مارکتر تاثیر بسیاری دارد.
مسیر شغلی مارکتینگ
شغل بازاریابی در زمره مشاغل میانرشتهای قرار دارد بنابراین هر فردی با هر پیشینه تحصیلی میتواند برای استخدام اقدام کند. اما از آنجایی توانایی نگارش و تولید محتوای متنی در این شغل بسیار اهمیت دارد، بازاریابی برای افرادی با انواع سوابق کاری مانند روزنامهنگاری، روانشناسی و غیره میتواند مسیر شغلی مناسبی باشد. اما برای موفقیت در این حوزه تحصیلات زیر کمککننده است:
تحصیلات لازم برای مارکتینگ
به طور کلی شما برای کسب تحصیلات در این زمینه از 2 راه میتوانید اقدام کنید. اول تحصیلات رسمی دانشگاهی و دوم تحصیلات غیر رسمی (موسسات آموزشی آزاد). در ادامه دربارهی جزئیات تحصیل در حوزه بازاریابی بیشتر توضیح میدهیم:
تحصیلات رسمی و دانشگاهی
اولین قدم میتواند تحصیل در رشته بازاریابی یا مارکتینگ و یا یکی از رشتههای مرتبط باشد. تحصیل در این رشتهها و گرفتن مدرک لیسانس به شما کمک میکند تا مهارتها و دانش مورد نیاز برای استخدام در شرکتها را بهدست آورید. این مهارتها به شما در حل خلاقانه مشکلات، اجرای کمپینهای بازاریابی، فروش و تجزیه و تحلیل کمک میکنند. هنگام انتخاب رشته، لیسانس بازاریابی اغلب انتخاب منطقیای به نظر میرسد، اما متقاضیان میتوانند موضوعاتی مانند تبلیغات، مدیریت بازاریابی، ارتباطات یا مدیریت کسبوکار را نیز انتخاب کنند.
برای دریافت مدرک لیسانس، نیاز است که چهار سال را به مطالعه و یادگیری اختصاص دهید. در دوره لیسانس در رشته بازاریابی، دروس عمومی در کنار دروس تخصصی ارائه میشود که برخی از رایجترین این دروس شامل بازاریابی محصول، تجارت الکترونیک، بازاریابی چرخه عمر و بازاریابی رشد میشود.
دورههای آزاد آموزشی
در کنار تحصیل و بلافاصله پس از فارغالتحصیلی، میتوانید به گذراندن دوره کارآموزی فکر کنید. هیچ آموزشی بهتر از تجربه واقعی وجود ندارد و دورههای کارآموزی به شما این فرصت را میدهند که در کنار یادگیری در دانشگاه، فعالیتهای بازاریابی را نیز به صورت واقعی تمرین کنید. علاوه بر این، دورههای کارآموزی به شما کمک میکنند تا مسیر شغلی و شاخه فعالیت خود در بازاریابی را پیدا کنید. آیا به دنبال جنبه خلاقانه بازاریابی هستید یا دوست دارید با اعداد سروکله بزنید و سراغ تجزیه و تحلیل اعداد بروید؟ آیا تبلیغ یک محصول شما را هیجانزده میکند یا ترجیح میدهید روی آگاهی کلی از برند کار کنید؟ فراموش نکنید که امکان استخدام و به دست آوردن اعتماد کارفرما نیز، پس از دوره کارآموزی برای شما فراهم است.
چگونه مارکتر شویم؟
با این که بعد از اگر از خودتان میپرسید که «چگونه یک مارکتر خوب شویم؟» ابتدا باید مهارتهای خود را در حوزه فروش تقویت کنید و بعضی دیگر از مهارتها را به صورت پایهای آموزش ببینید. در ادامه به پیشنیازهایی که یک کارشناس بازاریابی را موفق میکند، اشاره خواهیم کرد:
تفکر استراتژیک
تفکر استراتژیک یکی از مهمترین مهارتها در بازاریابی دیجیتال است. این امکان برای متخصصان بازاریابی فراهم است تا از بازاریابی در روشهای مختلف برای کمک به موفقیت یک کسبوکار کمک بگیرند. اگر قرار است در حوزه بازاریابی مشغول به کار شوید، باید بدانید که یکی از وظایف شما این است که تعیین کنید کدام استراتژی با توجه به وضعیت فعلی شرکت برای بازاریابی مناسبتر است. هر استراتژیای که در بخش بازاریابی در نظر گرفته میشود، ممکن است چند هفته یا چند ماه طول بکشد تا پیاده سازی شود. به همین خاطر نیاز به مطالعه قبل از تدوین، طراحی و اجرا از سمت تیم بازاریابی با مدیریت سرپرست بازاریابی دارد.
تحلیل داده
متخصصان بازاریابی باید مهارت بالایی در تجزیه و تحلیل داشته باشند و بتوانند با ابزارهای تحلیلی کار کنند. این ابزارها به اندازهگیری اثربخش بودن یک کمپین و فعالیتهای بازاریابی کمک میکنند. ابتداییترین ابزار تحلیل داده که هر کارشناس مارکتینگی باید آن را بداند، نرمافزار اکسل است.
آشنایی با کانالها و تکنیکهای کلیدی بازاریابی
هر فردی که در حوزه بازاریابی چه بازاریابی آنلاین و چه بازاریابی آفلاین کار میکنید، باید با تمام کانالهای بازاریابی و نحوه کار با آنها آشنایی داشته باشد. در بازاریابی آنلاین، شبکههای اجتماعی، ایمیل، موتورهای جستجو و تبلیغات نمایشی، از جمله مهمترین کانالهای بازاریابی هستند. تبلیغات تلویزیونی، تبلیغات رادیویی، بازاریابی پیامکی و بازاریابی بیلبورد نیز از جمله مهمترین کانالها در بازاریابی آفلاین هستند.
آشنایی با قیف بازاریابی، معیارهای بازاریابی
قیف بازاریابی، معیارهای کسبوکار و KPIها یا شاخصهای کلیدی عملکرد، همگی اصطلاحاتی هستند که یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ باید بر آنها تسلط داشته باشد. برای اینکه اثرگذاری خود را در تیم بازاریابی اثبات کنید، باید با این اصطلاحات آشنایی داشته باشید و آنها را درک کنید.
آشنایی با کپیرایتینگ
کپی رایتینگ، شامل کلیه متون تبلیغاتی، از نام یک برند تا شعارهای تبلیغاتی و حتی متن ویدئوهای تبلیغاتی است. موفقیت یا شکست یک کمپین بازاریابی دیجیتال به کیفیت محتوای کپی آن بستگی دارد. برای تبدیل شدن به یک متخصص در بازاریابی دیجیتال، باید بدانید که چگونه لحن و صدای برند را ایجاد تا با مخاطبان هدف به درستی ارتباط برقرار کنید. این متن میتواند در شبکههای اجتماعی، تبلیغات، مقالات وبلاگ و یا حتی صفحه فرود وبسایت نیز قرار بگیرد.
تخصص در بازاریابی تصویری
برای اینکه بتوانید در کمپینهای شبکههای اجتماعی، راهاندازی وبسایت و کمپینهای ایمیل مارکتینگ موفق عمل کنید، باید درک درستی از گرافیک داشته باشید و با گرافیستها نیز ارتباط خوبی برقرار کنید. آشنایی با آخرین علم دنیا در گرافیک و تصویرسازی، میتواند به شما در حوزه بازاریابی کمک کند.
تجربه کاربر و تجربه مشتری
تجربه کاربری یا User Experience یکی دیگر از مفاهیم مهم بازاریابی در دنیای آنلاین است. در بیشتر موارد، هدف از اجرای کمپینهای بازاریابی، برقراری ارتباط با مشتریان بالقوه و تبدیل کردن آنها به مشتریان بالفعل است. در تمام مراحل بازاریابی، متخصصان در این حوزه باید درک خوبی از مشتری داشته باشند و با کمک روانشناسی، مشتریان خود را درک کنند تا بتوانند انتظارات آنها را برآورده کنند.
برای موفقیت در مسیر شغلی مارکتینگ به چه مهارتهایی نیاز داریم؟
مهارتهای نرم از جمله مهمترین عوامل در افزایش شانس استخدام افراد در مشاغل مختلف هستند. اما این مهارتها در حوزه بازاریابی و یا مارکتینگ از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. برخی از مهمترین مهارتهای نرم که در حوزه بازاریابی نیاز است آنها را ارتقا دهید، عبارتاند از:
- تفکر خلاقانه
- حل مسئله
- علاقه به تجزیه و تحلیل
- کنجکاوی
- مدیریت زمان
- مهارت در کار تیمی
- مهارت در نوشتن خلاقانه
- مهارت در مدیریت و رهبری
- مهارت در برقراری ارتباط
- آموزش مداوم
پیشرفت در پستهای مدیریتی در بخش مارکتینگ نیازمند مهارت سازمانی و رهبری است. برخی از مدیران بازاریابی برای ایجاد این مهارتها، مدرک MBA یا کارشناسی ارشد در بازاریابی کسب میکنند. مدیران بازاریابی همچنین میتوانند تواناییهای خود را از طریق آموزشهای تخصصی یا گواهینامههای حرفهای ارتقا دهند.
استخدام در موقعیت شغلی بازاریابی در 3 قدم
بسیاری گمان میکنند ساختن رزومه بازاریابی برای پیدا کردن شغل مناسب کافی است. درحالی که ساخت رزومه و مرتب کردن سوابق شغلی تنها یکی از اقدامات لازم است. برای موفقیت در شغل مارکتینگ لازم است پیش از حضور در جلسه مصاحبه، 3 اقدام زیر را انجام دهید:
- ساخت پورتفولیو
مهمترین بخش رزومه کارشناس بازاریابی، پیشینه شغلی آن است. در بخش پیشینه شغلی شما میتوانید دستاوردهای مهم خود را برجسته کنید. نمونه کار شما باید مجموعهای از بهترین کارهای شما باشد. میتوانید کمپینهای بازاریابی را که روی آنها کار کردهاید، داستانهای برندی که نوشتید و حتی مطالبی که در حوزه بازاریابی نوشتید، را در پوتفولیوی خود قرار دهید. اگر تجربه کاری ندارید، نمونه کارهای شما میتوانند تجربیات دورههای آموزشی و کارآموزی باشند.
بهتر است رزومه خود را برحسب سمتهای مختلفی که به عنوان یک بازاریاب داشتهاید مرتب کنید. مثلا اگر گاهی چندی در واحد فروش و مدتی هم بهعنوان کپی رایتر مشغول به کار بودهاید،دستاوردهای هر بخش را به طور جداگانه ذکر کنید. مثلا میتوانید به جدولی از آمار فروش و نرخ بازدید بنری که کپی آن را نوشتهاید، به طور مجزا اشاره کنید. با اینکه در بسیاری از فرصتهای شغلی از شما پورتفولیو درخواست نمیشود، اما این سند به شما کمک میکند تا مزیت رقابتی نسبت به دیگر متقاضیان داشته باشید. دستاوردهایی را که متناسب با نیازهای شغلی هستند، مانند افزایش فروش و تبدیل را به پورتفولیوی خود اضافه کنید تا نشان دهید داده محور و استراتژیک هستید. همچنین میتوانید به کمک رزومهساز آنلاین ایران تلنت همهی سوابق کاری خود و را به صورت یکجا در فضای ابری قرار دهید تا دسترسی به آن آسانتر باشد.
- گسترش شبکه افراد حرفهای اطراف خود
شبکه سازی یکی از بهترین راهها برای ورود به حوزه بازاریابی و آشنایی با افراد فعال در این حیطه است. یکی از راههای انجام این کار این است که با همکاران خود خارج از محیط حرفهای آشنا شوید. میتوانید در سمینارها، دورهمیها و نمایشگاههای کار شرکت کنید و با افراد جدید در حوزه بازاریابی آشنا شوید.
کارهای داوطلبانه نیز میتوانند شبکه اطرافیان شما را گسترش دهند. بسیاری از سازمانها به کمک افراد در حوزه بازاریابی نیاز دارند، اما توانایی پرداخت حقوق به آنها را ندارند. اگر برای آنها کار کنید، میتوانید مهارت خود را به دیگر افراد این حوزه نشان دهید و زمینه را برای آشنایی بیشتر با آنها فراهم کنید.
یکی دیگر از پیشنهادهای ما به شما فعالیت در شبکههای اجتماعی کاریابی نظیر لینکدین است. شما با به اشتراک گذاشتن دیدگاههای خود دربارهی حرفهتان و حتی قرار دادن رزومهتان در این فضا میتوانید به شبکهای از افراد حرفهای حوزه بازاریابی وصل شوید. این اقدامات شانس موفقیت شما برای قرارگیری در پوزیشن شغلی بالاتر و بهتر را بیشتر میکند.
- ارسال رزومه برای فرصتهای شغلی بازاریابی
تنوع در زمینههای تخصصی در حوزه بازاریابی بسیار زیاد است و در طیف وسیعی از صنایع، میتوان مشاغلی را در حوزه بازاریابی پیدا کرد. چه به دنبال کار در حوزه محصول، حوزه تبلیغات دیجیتال، مدیریت شبکههای اجتماعی یا مدیریت برند باشید، این فرصت برای شما فراهم است که در آگهیهای استخدامی شرکتها این فرصتهای شغلی را پیدا و برای آنها اقدام کنید. مجموعه کاردیکس جامعترین پلتفرم جمعآوری آگهیهای شغلی از سراسر ایران است که میتوانید تنها با جستجوی عبارت «بازاریابی» به کلیه آگهیهای استخدامی این گروه شغلی دسترسی پیدا کرده زمان خود را صرفهجویی کنید.
تحصیلات رسمی در کدام رشتهها به مسیر شغلی بازاریابی ختم میشود؟
اکنون که به طور کامل به معرفی گروه شغلی مارکتینگ پرداختهایم ممکن است برایتان جالب باشد که در این زمینه تحصیل کنید. در ابتدا باید بگوییم متاسفانه در حال حاضر رشتهی بازاریابی در مقطع کارشناسی در ایران وجود ندارد و نزدیکترین گرایشهای تحصیلی به آن درس بازرگانی، مدیریت مالی و مدیریت کسبوکار است. بازاریابی از آن دسته مشاغلی است که به مدرک وابستگی زیادی ندارد و درعوض مهارت بازاریابی اهمیت بیشتری دارد. شما میتوانید با گذراندن دورههای آموزشی، شرکت در کلاسهای خارج از دانشگاه و تمرین، در بازاریابی ماهر شوید.
به عنوان مثال، افراد بسیاری در حوزه کپیرایتینگ و تولید محتوا فعال هستند که مدرک تحصیلی در حوزه بازاریابی ندارند. این در مورد سئو نیز صدق میکند، چرا که هیچ رشته دانشگاهی برای سئو نداریم و بسیاری از افراد که در حوزه سئو کار میکنند، با تمرین و یادگیری از طریق منابع معتبر و کلاسها به این جایگاه رسیدند. اما با این حال، برای استخدام در سمتهایی مانند مدیر دیجیتال مارکتینگ و یا مدیر بازاریابی، مدرک دانشگاهی بسیار اهمیت پیدا میکند. لیست زیر نمونههایی از مدارک کارشناسی است که برای ورود به گروههای شغلی مارکتینگ میتوانید در آنها تحصیل کنید:
- کارشناس بازاریابی
- مدرک کارشناسی مدیریت بازرگانی BBA
- مدرک کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی MBA
- مدرک کارشناسی در اقتصاد یا تجارت بینالملل
- کارشناس روزنامه نگاری
- کارشناس روابط عمومی
با اینکه مدرک کارشناسی رایجترین مدرک مورد نیاز در آگهیهای استخدامی مارکتینگ است، اما برخی کارفرمایان ترجیح میدهند افرادی را استخدام کنند که تحصیلات لازم برای مارکتینگ را با مدارک بالاتری مانند کارشناسی ارشد و دکترا دارند. در برخی سمتهای شغلی در بازاریابی مانند مدیر بازاریابی معمولا به تجربه کاری در بازاریابی یا یک زمینه مرتبط مانند تبلیغات، فروش در کنار مدرک کارشناسی ارشد و یا دکترا نیاز است. حضور در دورههای معتبر و شناخته شده بازاریابی که این روزها بسیار محبوب شدهاند نیز، به افزایش شانس استخدام آنها کمک میکند.
:: بازدید از این مطلب : 5
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0